Anasayfa

12 Mart 2013 Salı

Yoğurtlu Taze Bakla - Pekmezli Muhallebi


Bugün için öğle yemeğinde bakla yaptım. Pratik, besleyici ve vitamin deposu bir gıda. Bakla, A,C, B ve B2 vitaminlerini içerisinde taşıyor.

Bakla, insan sağlığına için önemlidir: 
Bedenin kötü kolesterol düzeyini düşürür. 
Bakla içerdiği insülinle kan şekerini düzene sokar. 
İçerdiği yüksek orandaki lifle kabızlık çekenlere iyi gelir. 
Ayrıca, hemoroid ve diğer kalın bağırsak sorunlarında da sağlığa yararlı etkiler sağlar. 
Tohumlarından yapılan lapa yaralı deri hastalıklarında kullanılıyor. 
Hazmı kolaylaştırır. 
İdrar yollarını temizler. 
Böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. 
Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir. 
Tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunur. Lumbago, romatizma, siyatik ve dolama şikayetlerini giderir.



Malzemeler:

1 kilo bakla (5 kişiliktir)
1 adet kuru soğan,
Bir kaç sap dereotu,
Yoğurt,
Sarımsak,
Tereyağı,
Toz kırmızı biber,
Yarım yemek kaşığı domates salçası.



Yapılışı:

Taze baklayı ayıkladıktan sonra güzelce yıkayıp doğruyoruz. Aroma vermesi için yarım demet dere otunu içerisine doğrayarak, kısık ateşte yarım saat haşlıyoruz. Haşlandıktan sonra süzgece boşaltıp, suyunu süzüyoruz. 1 adet doğranmış soğanı, yarım çay bardağı sıvı yağda yarım yemek kaşığı domates salçası ekleyerek pembeleşinceye kadar pişiriyoruz, üzerine baklayı ve tuzu ilave ederek 5 dakika karıştırarak pişiriyoruz. Sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz. Sarımsaklı yoğurdun üzerine tere yağında toz biberi kavurup üzerine ekliyoruz.

Pekmezli Muhallebi


Malzemeler;
2 su bardağı pekmez,
4 su bardağı su,
2 yemek kaşığı mısır nişastası,
2 yemek kaşık hindistan cevizi,
2 yemek kaşık dövülmüş ceviz,
1 paket vanilya,
İstenildiği taktirde iç harca elma, armut gibi dilediğiniz meyveyi doğrayabilirsiniz.


Hazırlanışı;

Geniş bir tencereye 2 su bardağı pekmez, 4 bardak su, 2 kaşık nişasta ve vanilyayı ekleyerek, kaynayana kadar karıştırıyoruz. Göz göz (fokurdama) olduktan sonra 5 dakika kaynatıyoruz. Ateşten alarak, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi ve 2 yemek kaşığı dövülmüş cevizi içine karıştırarak kaselere boşaltıyoruz. soğuduktan sonra fıstık, badem ya da meyve parçacıkları ile süsleyebilirsiniz.


Pekmez yemeyen, sevmeyen çocuklara yapıp, bu yol ile puding gibi yedirebilirsiniz. Emziren anneler için sütün artmasına yardımcı olan bir tatlıdır. 

Afiyet olsun. :)



Yoğurtlu Taze Bakla - Pekmezli Muhallebi, Bakla Nasıl Yapılır?, Bakla Nasıl Pişirilir?, Taze Bakla Yemeği Tarifi, Taze Bakla Tarifi, Pekmezli Muhallebi, Pekmezli Muhallebi Tarifi,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.