Anasayfa

19 Mart 2013 Salı

Kekik Nasıl Yetiştirilir? - Bahçemdeki Kekikler


Geçen yıldan bahçemde kalan küçük kekik büyüdü kocaman oldu, üzerinden sürekli taze taze koparıp kurutuyorum. Her hangi bir hastalıkta,  ilaç kullanmak yerine 1 bardak kekik suyu içmek daha sağlıklı..


Gel gelelim çocuklara faydalı bir şeyleri içirmek oldukça zor oluyor. Kekik suyu şekersiz içilince etkisini gösteriyor, çocuklar tadını acı bulduğu için şeker karıştırıp içmek istiyorlar. 

Doğada kekiğin 350 farklı türü var, benim bahçemde bulunan dağ kekiği, evimizin dibindeki dağdan bir kök alıp bahçeye ekmiştim. Nane yaprağına benzer bir yaprakları var, kokusu da oldukça yoğun. Yan evlerdeki 2 komşum arıcılık yaptığı için yaz aylarında bahçemden arılar eksik olmuyor. Arılar özellikle kekik bitkisini çok seviyorlar, sürekli üzerinde uçuşuyorlar.

Taze kekiği güneşte kurutabilirsiniz.
Kuru kekikleri, 1 su bardağına 1 çay kaşığı dolusu kekik ekleyerek üzerine kaynar su döküp 2-3 dakika ağzı kapalı beklettikten sonra içebilir, diş etlerini temizlemek için suyu ile gargara yapabilirsiniz.
Regl döneminde oluşan karın ağrısını da giderir.

Kekik çok bakım istemeyen bir bitki. Kendi kendine büyüyorlar, kuruyup yine yeşilleniyorlar. Tohum olarak ekmek yerine çalı şeklinde olanlardan alırsanız daha hızlı büyürler, tohum ile ekim ticari olarak kekik satışı yapanların uğraşısı. Siz bahçenize ekmek için ziraat odalarından ya da peyzajcılardan 2-3 liraya yeşil dal formunda kekik alabilirsiniz. Mart sonu nisan başı ekim için uygun dönemlerdir. Şimdi ekimin tam zamanı. :)




Kekik Nasıl Yetiştirilir? - Bahçemdeki Kekikler, Evde Kekik Yetiştirme, Kekik Nasıl Kurutulur?, Kekik Nasıl Kullanılır?, Kekik Yetiştirme, Kekik Tüketimi, Kekiğin Kullanım Alanları, Kekik Hakkında Bilgi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.