Anasayfa

14 Şubat 2015 Cumartesi

İstavrit Tava

İstavrit tavayı, 2 günlük Trabzon Beşikdüzü seyahatimizde, çok sıcak insanların olduğu bir evde yedik.

Trabzon'da taze balık balıkçılara geldiği gibi satılıyor, almak istediğiniz mevsim balığını önceden parasını verip ayırtmanız gerekiyor aksi halde asla balıkçıda bulamıyorsunuz. Balıkçılar taze balık sattığı için genelde balık bekletilmiyor, bunu çok sevdim. Biz Antalya'da genelde balık hallerinden alıyoruz ama taze değil, dondurulmuş balık oluyor, tabii dondurulmuş ve uzun süre bekletilmiş gıdanın besin değeri düşüyor.



Malzemeler:
1 kg istavrit
Yarım çay bardağı yağ
tuz
Yarım çay bardağı mısır unu

Yapılışı;

İstavriti yapmadan önce kafalarını kopararak güzelce yıkadıktan sonra 2 adet havlu peçete arasında kurulayın.

Yarım çay bardağı mısır ununa bulayın.

Yarım çay bardağı yağı tavaya yayarak istavritleri, kolay pişmesi için fotoğraftaki dizdiğim gibi dizin.

Önlü arkalı pişirmeyi kolayca yapmak için balık tavası kullanabilir veya bir kapak yardımı ile pişmiş kısmı değiştirebilirsiniz.

Aynı tarifi fırında da yapabilirsiniz, fırınlama daha kolay ve eve balık kokusunu yaymayan bir yöntemdir.

Küçük oğlum,  balığı ve balık kokusunu hiç sevmediği için ben daha çok fırınlama yöntemini kullanıyorum. :)

Afiyet olsun.

Bilgi dağarcığınıza bırakmak istediklerim;

*İstavrit balığının küçüğüne (yavrularına)  'kıraça' deniliyor.

*İstavrit de diğer balıklar gibi omega-3 yağ  asitleri açısından zengindir, beynin aktivitlerini destekleyerek hafızayı güçlendirir. Ancak istavrit aynı zamanda diğer balıklar gibi metil cıva içeren bir besindir bu nedenle hamileler ve emzirenler doktora danışarak tüketmelidirler. Metil cıva, bebeklerde sinir sistemini olumsuz etkileyen bir metaldir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.